Algoritmove biblioteke Književnost Publicistika Za djecu Za omladinu U pripremi

NAPREDNA TRAŽILICA
 

Odgovori na često postavljena pitanja

  Za članove kluba
 Nagradne igre
 Aukcije
 Ankete
 Algoritam klub
  Extras
 Predlist
 Akcije
 Predbilježbe
 Upit za strane knjige
 Upit za strane časopise
 Download kutak
 Newsletter
 KaLibriranje
  Info
 Algoritam MK knjižare / Bookshops
 Kontakti
 O nama
 Contacts (english)

Postavi Algoritam.hr
kao početnu stranicu


Dodaj Algoritam.hr
u Favorites

ALGORITAM na Facebooku

ALGORITAM na Twitteru

ALGORITAM na Google+

Jamie Oliver

James Bond

Joanne Harris

>> Naklada > Algoritmove biblioteke > Algoritam

SUMRAK
TWILIGHT


veca slika

autor: Stephenie Meyer
barcode: 9789532204568
isbn: 9532204563
prijevod: Vladimir Cvetković Sever
godina: 2006
naklada: 3000
dimenzije: 155x240 mm
stranica: 416
uvez: tvrdi
jezik originala: engleski
žanr: roman/tinejdžerski

poglavlje

prikaz pogodan za ispis na papir

cijena 129,00 kn u košaricu stavi na
listu želja

 

opis proizvoda   mišljenja korisnika  

 
Srednjoškolka Bella Swan pomirila se s neizbježnim. Mora napustiti sunčani Phoenix u Arizoni i otići živjeti s ocem u Forks, kišovito mjestašce na pacifičkoj obali poznato kao najoblačnije u cijelim Sjedinjenim Državama. Što je još gore, u malome mjestu svatko svakoga poznaje, pa Bella, koja nikad nije imala mnogo prijatelja i uvijek je cijenila samoću, sad pred svima mora pokazivati koliko je nespretna na tjelesnom i sramotiti se nesvjesticama kad vidi i najmanju kap krvi. Samo, čini se da najljepšem učeniku gimnazije u Forksu – Edwardu Cullenu, jednom od četvoro braće i sestara iz samotnjačke obitelji o kojoj se malo zna, a o kojoj kruže mnoge jezovite priče – njezina nespretnost nimalo ne smeta. Iako su joj njegove nagle promjene raspoloženja isprva posve neobjašnjive, Bella polako počinje sumnjati da rješenje Edwardove zagonetke leži upravo u krvi. Ljudskoj krvi, njezinoj krvi, krvi zbog koje su Cullenovi grozomorno različiti od svih ostalih žitelja Forksa… Književni debi Stephenie Meyer Sumrak ubrzo po objavljivanju stekao je kultni status među mladim čitateljima Amerike. U isti mah nesnosno strašan i razorno romantičan, Sumrak je vrhunska ljubavna priča za sve one koji su se oduvijek osjećali drugačijima, a nikad nisu vjerovali da bi netko savršen upravo to mogao shvatiti kao vrlinu i zavoljeti ih usprkos svemu što ih dijeli. Pa i po cijenu života – ili besmrtnosti.
Prvi dio trilogije koju čine Sumrak, Mladi mjesec i Pomrčina za Algoritam je preveo Vladimir Cvetković Sever. Knjigu resi izvorna ilustracija preuzeta s britanskog izdanja.

Pobjednička recenzija
Igor Kljaić

Književnici i vampiri srodne su duše. I jedni i drugi zarobljenici su svojih ovisnosti (prvi su ovisni o pisanju, a drugi o krvi) koje uvijek traže nove „žrtve“ koje će podvesti pod svoj utjecaj. Izjednačimo li čitatelja i vampirsku žrtvu, jer oboje postaju neraskidivo vezani uz svog tvorca, jasno je kako je i u književnom i u vampirskom životu stalna potreba za „svježom krvi“. U okviru onog dijela suvremene fantastične književnosti posvećene vampirskoj tematici tu je potrebnu svježinu 2005. unijela američka književnica Stephanie Meyer koja je svojim debitantskim romanom „Sumrak“ (Twilight) postigla iznenadni uspjeh i postala jedna od onih književnih imena koja odmah nalaze zajednički jezik s velikim brojem čitatelja - na hrvatsku je književnu scenu njezin roman donio „Algoritam“ koji je još jednom pokazao sluh za svjetske izdavačke trendove.

„Sumrak“ je uvodni naslov u vrlo popularnoj istoimenoj romanesknoj tetralogiji koja predstavlja zanimljivu žanrovsku mješavinu što svoju snagu podjednako crpi i iz ljubavnih romana, romana za mladež i iz romana strave. Zaplet „Sumraka“ vrlo je jednostavan – sedamnaestogodišnja glavna junakinja Bella Swan seli se iz Phoenixa k svom razvedenom ocu u washingtonski gradić Forks te u novoj sredini ulazi u opasnu ali istinsku ljubavnu vezu s naočitim Edwardom Cullenom, članom tamošnje obitelji vampirâ – ali upravo zbog iskorištavanja različitih žanrovskih motiva izbjegava odbojno ukalupljivanje u klišeizirane okvire.

Očito je kako je „Sumrak“ prvenstveno namijenjen tinejdžerskoj čitateljskoj publici koja se lako može poistovjetiti s glavnom junakinjom budući da preko nje Meyer dotiče niz problema vezanih uz tu dob: težnju za prihvaćanjem u novoj sredini, problem razvedenih roditelja skromnih konverzacijskih mogućnosti, obračun s vlastitom „običnošću“ i, iznad svega, pojavu prve prave ljubavi. Svoj dijalog s čitateljstvom Meyer gradi i na odluci da Belline vrijednosti ne veže uz plitke vanjske osobine pa Bella unatoč svom imenu nije klasična ljepotica, nego obična 17-ogodišnjakinja koja u kupovinu u veći grad ne odlazi radi pomodnih krpica, već radi boljeg izbora knjiga. Takva otvorenost književnim utjecajima čini Bellu osjetljivom na neobičnosti što joj omogućuje da nagrizajuću rutinu života u provinciji poljulja privlačnošću tajanstvenim Cullenovima koji potvrđuju da odudaranje od pravila predstavlja mogućnost bijega od dosade svakodnevice.

Iako će mnogi „Sumrak“ prvenstveno doživjeti kao roman o vampirima, on je u prvom redu ljubavni roman koji slijedi klasične postavke takvih djela koja u središte postavljaju dvoje iznimno različitih ljubavnika protiv čije su zajedničke sreće postavljene ogromne prepreke različitog porijekla, teško spojivih osobnih suprotnosti i različitih društvenih utjecaja. Sve je to kod Stephanie Meyer puno zanimljivije jer je njezin par stvoren od ljudske predstavnice i vampirskog predstavnika, a što omogućuje da se svi oni konvencionalni trenuci, od prvih zaljubljenih pogleda preko izjava ljubavi do ljepote tjelesnog dodira, prikažu iz perspektive koja uvažava vampirske osobitosti. Odnos Belle i Edwarda izgrađen je tako da ga se može tumačiti s više pozicija – kao odnos galantnog viteza-spasitelja i dame u nevolji, kao odnos ljepotice i zvijeri koju ukroćava ljubav, kao odnos dobre djevojke privučene najopasnijem mladiću u gradu – ali s tim da cijelo djelo ponavlja vječnu poruku o ljubavi kao snazi koja ruši razlike i predrasude.

Stephanie Meyer ne robuje konvencijama tradicionalnog prikaza vampira pa u „Sumraku“ vrlo slobodno stvara pravila koja joj pomažu da stvori vlastitu viziju posebne vrste koja je u razdoru između zvjerskog i humanog. Meyer tako „zastarjele“ vampirske osobine koje ih čine ranjivima poput spavanja u ljesovima ili nepodnošenja križa u potpunosti odbacuje, one poput opasnosti od Sunca neočekivano modificira (Sunce kod nje predstavlja opasnost prepoznavanja pomoću estetskog fenomena) te se uglavnom posvećuje onima koje ih čine nadmoćnijima. Meyeričini su vampiri blijedi ljepotani gracioznih pokreta, iznimne snage, brzine i inteligencije te superiornih osjetila s tim da i među njihovim predstavnicima čini razliku pa obitelj Cullenovih oslikava poput svojevrsne aristokracije koja je sačuvala moralne osnove svoje ljudske prošlosti te izbjegava hranjenje ljudima i zastupa jedinstvo s prirodom (svojevrsna vampirska verzija vegetarijanaca).

Uspjeh „Sumraka“ usko je vezan uz Meyeričin stil prilagođen širokom sloju publike – njezine su rečenice pregledne i tečne, zaplet pojednostavljen, a naracija lišena detaljiziranja. Svi se događaji sagledavaju iz pozicije Belle koja figurira kao blago ironični pripovjedač s dobrodošlom dozom humora prema vlastitoj osobnosti i fantastičnim događajima s tim da Bellin književni interes (Shakespeare, Brontë, Austen) odaje Meyeričine uzore. Važnu ulogu u razvoju radnje čine najave mogućih budućih događaja i polagano otkrivanje prošlosti Edwardove obitelji, a ti tajanstveno događaji podižu napetost koja je neprestano potencirana i suprotnostima među likovima te motivom naizgled običnog grada koji krije veliku tajnu o svojim stanovnicima. Iako većina ljubavnih romana i romana strave veliku pažnju posvećuje tjelesnosti, Stephanie Meyer na tom je području vrlo suptilna i nikad ne prelazi na teren eksploatacijskih izravnosti: ljubavni sloj romana zadržava se na iskazivanju ljubavi i nježnim tjelesnim dodirima, dok vampirska tematika, osim u jednoj iznimci pred kraj romana, ne prelazi u otvorene opise nasilja i izbjegava krvave prizore.

„Sumrak“ je naišao na odličan čitateljski prijem (nisu izostale ni kritičarske pohvale, iako je Stephen King izrazio svoje negativno mišljenje) u prvom redu zato što spretno zadovoljava interese različitih ciljanih skupina: tinejdžeri u njemu mogu pronaći sebi bliske probleme odrastanja, čitateljima ljubavnih romana ponuđen je prikaz strasne ljubavi neobičnog para privučenog suprotnostima, a oni zainteresirani za vampirsku tematiku u prilici su naći poticajnu varijaciju na njima omiljenu temu sukoba ljudskog i zvjerskog s tim da će vjerojatno samo u ovom romanu saznati i neočekivani odgovor na pitanje zašto vampiri igraju bejzbol samo po grmljavini. U kojoj god da se skupini našao, čitatelj dolazi u opasnost da postane žrtva književno-vampirske ovisnosti.

 


najnovije izdvajamo

> iskorijenjena
> muškarci su s marsa, žene su s venere, djeca su iz raja
> ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja
> majanska mitologija
> nikkin dnevnik: priče ne-baš-popularne partijanerice – drugi dio
> je suis jednoruki
> gregov dnevnik 7: lijevo smetalo
> guinness world records 2017
> x
> vještica

> sve tajne kreativnosti: kako upravljati inovacijama i postići uspjeh
> preostali
> grad palih anđela: instrumentarij smrtnika – knjiga četvrta
> gdje pripadamo
> sjenovito srce: sjenovita međa – iv. dio
> harry potter i ukleto dijete: prvi i drugi dio
> protuotrov: sreća za ljude koji ne mogu pozitivno razmišljati
> češljugar
> iskorijenjena
> muškarci su s marsa, žene su s venere, djeca su iz raja


 Registrirani korisnici:

korisničko ime (e-mail) lozinka

 

Zaboravili ste lozinku? Pronađite je OVDJE.

Aktiviranje članstva....

Još uvijek se niste učlanili u Algoritam klub? Učinite to OVDJE, potpuno besplatno, i iskoristite mnogobrojne pogodnosti!


 • Gdje je moja narudžba?
 • Kada izlazi novi naslov?
 • Gdje mogu kupiti knjigu?

 • Samo su neka od pitanja koje nam možete postaviti na: info@algoritam.hr


  1. Guinnessova knjiga rekorda 2012

  2. Hobit

  3. Moderne fobije

  4. Sve za 30 minuta

  5. Grozni Grga i mumijina kletva

  6. Medvjedići i nevolje s odraslima

  7. Medvjedići čuvaju okoliš

  8. Grozni Grga i osveta

  9. Gregov dnevnik: Kronike Grega Heffleyja

  10. Kako odgojiti savršenog psa  > Harry Potter

  > Jamie Oliver

  > Tolkien

  > Zona za zdravlje


  ©opyright 2003. Algoritam d.o.o., Harambašićeva 19, 10000 Zagreb, Hrvatska tel: +385 1 2359 333, fax: +385 1 2335 956, e-mail: info@algoritam.hr