Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
„Goldfinch“ osvojio Pulitzera
Prijestolje na koje svi žele (za)sjesti
Nova kritika knjige Rat slikama Sandre Vitaljić i intervju s autoricom
Gdje je Osmi povjerenik?
Rat slikama Sandre Vitaljić u emisiji Trikultura
Tišina: snimanje u tijeku!
„Sedam strahova“ dobiva panegirike i u svijetu
Kutija slova, emisija o književnosti
Slike i lažu više od 1000 riječi
Začitavanje: Anotirani Hobit
Atkinskon dobila Costu
Želimir Periš: Mučenice
Hrvatska proza u 2013.
Predrag Lucić dobitnik nagrade Kočićevo pero za 2013.
In memoriam: Zlatko Crnković
Strahimir Primorac: Prividi ljubavi i slobode
Kritiku knjige „Dezerter“ Dinka Telećana
Intervju sa Želimirom Perišem

 

Ujedinjeni u tuzi
Novi roman autora romana "Kako utješiti udovca" topla je ljudska priča o jednoj "ludoj" obitelji koju ćemo uskoro gledati i na velikom ekranu…
Novu bestseler seriju romana…
… o Sookie Stackhouse, čije "pustolovine" u nagrađivanoj TV seriji mogu pratiti i naši gledatelji, uskoro ćete čitati i na hrvatskom!

 

Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
1. Kako si se odlučila za naslov knjige?

Slovo Z me posebno zaintrigiralo tijekom pisanja knjige, ne pitajte zašto. Samo tako. Tako je nastao i Rejnin poklič ZumZum. A onda je i neka vrst skraćenice za Zemlju djece u mojoj glavi zazvučala baš kao Zeda. I tako osta Zeda, i baš mi se sviđa.
Intervju: Tea Tulić – dobitnica nagrade Prozak za 2010. godinu
Prva prozna knjiga Tee Tulić Kosa posvuda donosi istodobno potresnu i luckastu priču o tri generacije žena jedne obitelji u trenu kada srednja, majka, oboli od raka...
Intervju s autorom knjige ''Povezani''
Algoritam u cijelosti prenosi intervju s autorom knjige Povezani, objavljen na T-portalu.
Razgovor: Nada Gašić
Zbilja je uvijek fascinantnija i strašnija od literature

 

''Američki bogovi'' na malom ekranu
HBO se s posljednjim TV projektom potpuno posvećuje književnoj sferi – nakon "Igre prijestolja" i knjiga Sloane Crosley, Michaela Chabona i Chada Harbacha, najavljeno je novo veliko ime koje će se naći na malom ekranu…
Novo ruho klasika
U hrvatska kina stigla je "Zvijer", film snimljen prema istoimenom književnom hitu, romantična priča o mladiću koji je zbog svoje zloće pretvoren u ružnu zvijer, a kletve ga može osloboditi samo poljubac prave ljubavi…
Tajni život kućnih pomoćnica-opširno
Sredinom kolovoza u kinima diljem Sjedinjenih Država trebao bi se početi prikazivati film "The Help", nastao prema hit romanu "Sluškinje" Kathryn Stockett…
Oskarovac će raditi na ''Praskozorju''
Summit Enertainment angažirao je Billa Condona kao režisera završnog dijela sage Sumrak, "Praskozorja"…

 

Bogovi današnjice su hedonizam, bogatstvo i slava
Prenosimo u cijelosti tekst T portala, inspiriran knjigom "Carstvo opsjena", koja će se naći u prodaji za Interliber u izdanju Algoritma.
Kriza konačno stigla u Hrvatsku
… i to u obliku najnovijeg romana autorskog dvojca kojeg čine Marko Mihalinec i Velimir Grgić…
Razgovor s Majom Sačer
Na tportalu objavljen je intervju s Majom Sačer, mladom autoricom koja je prošle godine objavila svoju prvu zbirku priča intrigantna naslova "Božji grijesi"…

 

Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
1. Kako si se odlučila za naslov knjige?

Slovo Z me posebno zaintrigiralo tijekom pisanja knjige, ne pitajte zašto. Samo tako. Tako je nastao i Rejnin poklič ZumZum. A onda je i neka vrst skraćenice za Zemlju djece u mojoj glavi zazvučala baš kao Zeda. I tako osta Zeda, i baš mi se sviđa.
Dexter: Serijski ubojica serijskih ubojica
Dextera, stotinu i prvu knjigu u najboljem nizu krimića u Hrvatskoj, NAJbiblioteci, zajedničkom projektu Algoritma i Jutarnjeg lista, čitajte po cijeni od samo 19,90 kuna.
7, 11, 13, 17, 19, 23, 29……
Za roman "Samoća primarnih brojeva" Giordano je dobio najugledniju talijansku književnu nagradu – Strega…
David McWilliams u Hrvatskoj
Jedan od najpoznatijih irskih novinara i autor knjige "Papina djeca" početkom listopada dolazi u Hrvatsku…
Romani o kojima ćete postati ovisni!
Dobrodošli na Upper East Side New Yorka, gdje moji prijatelji i ja živimo, zabavljamo se i spavamo – katkad jedni s drugima…
Najstrašniji autor na svijetu
R. L. Stine, najpopularniji američki pisac za mlade, autor više od stotinu naslova u žanru trilera i horrora, sam tvrdi kako ima najbolji posao na svijetu.

 

 

 • 2017 >
 • 2016 >
 • 2015 >
 • 2014 >
 • 2013 >
 • 2012 >
 • 2011 >
 • 2010 >
 • 2009 >
 • 2008 >
 • 2007 >
 • 2006 >
 •  

  Pišite nam na:
  predlist@algoritam.hr

   

            utorak,   12. prosinca 2017   broj: 4090   godina: 12   Uređuje: Ivana Pavelić


  EKSKLUZIVNO
  Razgovor s povodom: Sonja Gašperov,
  autorica knjige "Cyber ZOO"
  "Umjetnik mora stvarati u duhu svog vremena"
  Akademska slikarica, višestruka blogerica (sonjecka.blog.hr i majice.blog.hr) Sonja Gašperov pobijedila je na natječaju Prozak u selekciji proze za 2006/7. godinu i tako pošteno zaradila objavu knjige „Cyber ZOO“, prve domaće knjige koja ima i potporu bloga.
   
   
  Kako je verzirana likovna umjetnica propisala? Slikarstvo, pisanje i strip – koliko ta tri medija imaju zajedničkoga?
   
  Kako sam propisala? Pa, koliko se sjećam, navalu kreativnosti dobila sam negdje početkom srednje škole, kad sam odlučila natipkati na staroj pisaćoj mašini prve stranice "Mračne krletke", priče koja govori o dječaku iz siromašne američke četvrti. Dok su drugi proživljavali divlji pubertet, ja sam sjedila doma za stolom i pokušavala dovesti priču do kraja na, otprilike, osamdesetak stranica zgusnutog masnog teksta. Naravno, materijal nije bio nekakav, ali mi je dao nekakvu početnu disciplinu i uvjerio me kako pisanje romana nije mačji kašalj.
  U mom slučaju, gorespomenuta tri medija posjeduju mnogo toga zajedničkog. Smatram da im je strip središnja poveznica, koja na pola puta dočekuje pisanje i slikarstvo. Moja stvaralačka godina svakih nekoliko mjeseci izmjenjuje faze u kojima me obuzima samo pisanje ili samo strip ili samo slikarstvo. Tematski ih pokušavam zadržati zajedno. Sve troje pričaju i nadopunjavaju istu priču te je odvode dalje. Nešto kao tri različite pasmine pasa koje držim na uzici, šetam ih i usputno dresiram kako bi mi išli uz nogu.
   
  Vaša knjiga je do sad najangažiranija po pitanju "prava životinja". Odakle ta ljubav, i kakvu politiku prema ne-ljudskim životinjama smatrate optimalnom?
   
  Živim u kvartu u kojem svaka kuća ima veliko dvorište, no i u kvartu u kojem većinom stanuju stariji ljudi. Time hoću reći da u djetinjstvu nisam imala mnogo vršnjaka. Velika susjedna dvorišta imala su savršene uvjete za držanje kućnih ljubimaca, tako da su mi životinje bile prvi pravi prijatelji. U pričama se često osvrćem za svojim djetinjstvom, čeznem za percepcijom neiskvarenog, transformiram se, po potrebi, u nešto neljudsko. Razlog uzimanja neljudske uloge osobna je potreba za odmakom od istine o odrastanju, bijeg od problema "odraslih" ljudi. Moja politika je odluka da ću pokušati kroz daljnji rad težiti ideji kako bi "neljudsko" postalo centar svake moje inspiracije. Životinja je idealna kamuflaža s kojom mogu distancirano promatrati ljude i njihovo ponašanje.
   
  Koliko je otkriće interneta i e-tehnologija promijenilo Vašu poetiku, kako likovnu, tako i, ako ste je prije već i imali, literarnu?
   
  Potpuno! Moj cjelokupni rad je pod utjecajem novih tehnologija. Svaki umjetnik mora stvarati u duhu svog vremena. Sve ono što me tog trenutka okružuje, svaka opsesija i razonoda, bilo prema internetu, filmovima, stripovima, knjigama, kolekcioniranju igračaka, meni je glavni pokretač i dio budućeg rada. Zašto izmišljati toplu vodu? Samo treba zastati, promisliti gdje je zametak ideje, zgrabiti ga i ostvariti prije ostalih.
   
  Vaša knjiga je prva domaća knjiga koja dobiva podršku na blogu http://cyberzoo.blog.hr/. Kako je do toga došlo i koje materijale planirate stavljati na blog?
   
  Često se događa da priče, romani, pjesme nastanu na blogu, potom, ako su dobre pronalaze put do izdavača i dobivaju svoj tiskani oblik. Koliko ja znam moja knjiga je prva knjiga koja ima takvu podršku i mogućnost kombiniranja tiskanog materijala s virtualnim. Ideja je nastala u dogovoru s urednikom Krunom Lokotarom i odmah mi se učinila veoma interesantna. Posjedovala sam neke materijale realizirane u raznim medijima te mi je bilo žao da se ne povežu s knjigom i ne dobiju svoj dio kolača. Tako je nastao blog; http://cyberzoo.blog.hr.
  Želite li doznati više o grananju ili ekstra dodacima neke moje priče iz knjige, morat ćete sjesti za računalo i otvoriti istoimeni blog. Neke priče u knjizi vrište podcrtanim rečenicama, žele nešto više reći, ali ta njihova dopuna ne stane u knjigu pa svoju mogućnost prikazivanja pronalaze na blogu. Blog je knjizi dao mogućnost beskrajnog nadopunjavanja, može potvrditi autentičnost priča skicama, audio zapisima, proširiti priču fotografijama... Svi materijali vezani za priče već se nalaze objavljeni na blogu. Ono što ubuduće planiram stavljati biti će recenzije o knjizi, vijesti o promocijama i sl.
   
  Je li objava knjige poticaj za dalje pisanje?
   
  Svakako! Već počinjem razmišljati i krenula sam s nekim dužim formama koje su za mene pravi izazov. Ponekad razmišljam kako je baš dobro što nisam usredotočena na samo jedan medij jer ne moram mjesecima besposlena čekati inspiraciju u slučaju da mi je oduzeta pritiskom deadlinea. Veselim se svojim mogućnostima što mogu slikati, crtati stripove i pisati. Nemam li volje taj dan slikati, ispušni ventil nalazim u pisanju, tako konstantno zadržavam kreativnost i dobro se osjećam. Najgore je kad kreativac osjeća grižnju savjesti zbog nerada.
   
  Uspijevate li pratiti domaću književnu produkciju?
   
  Ono što me zanima redovito kupim, posudim, pročitam... U vrijeme kad ne radim svoje stvari postajem teški ovisnik o internetu i svim nevažnim stvarima koje krvoločno žderu sate. Imam blagu geekovsku opsesiju kupovati gomile stripova, knjiga i filmova.Sve, naravno, slažem kao hrčak na hrpu. Svaki put kad se osvrnem, vidim tek pola toga pročitanog pa se pravdavam - sve ću to po redu pročitati, kad odem u penziju.
   
  Koje likovne projekte u skorije doba planirate izvesti?
   
  Ne bi htjela otkrivati nove planove jer mi je draže svojim radom iznenaditi nego ga fanfarama najavljivati. Mislim da moji radovi moraju imati efekt iznenađenja kako bi zamisao uspjela do kraja. Otkrivanje bi bilo ravno onom kad kažete kraj vica prije nego što ste ispričali početak.
   
  Odaberite jedan od vaših stripova i stavite ga na link. Zašto ste odabrali baš ovaj?
   
  Iz izloga broj jedan izabrala sam strip "Vučine"; meni najdraži strip koji sam do sada nacrtala. Mislim da je trenutno u mom stripaškom razvoju dao najviše mene, što crtežom, što, gotovo autobiografskim scenarijem. Dao mi je neke odgovore o stilu koji sam dosta dugo tražila u prijašnjim stripovima. Sve one dobre strane i mane jednog kreativca prikazane su u liku čovjeka koji je zarobljen u kostimu vuka. Strip je usko povezan s mojim slikarskim radovima i izložbom "Vuk je vuku čovjek" održanom u Galeriji VN u Zagrebu. Ilustracije u "Cyber ZOO" knjizi također su bazirane na ljudima/vukovima s patentnim zatvaračem.
   
  Široj javnosti poznati ste po inicijativi Zamolba za reklamnu majicu. Koliko ste danas, s određenim vremenskim odmakom, zadovoljni s odazivom i uspjehom tog projekta?
   
  U potpunosti sam zadovoljna s projektom iako je dosta različit od mojih ostalih "životinjskih" radova. Drago mi je što imam iskustvo s dolaženjem u kontakt s tolikim tvrtkama (gdje god se danas okrenem poznajem tvrtku i dovikujem kako imam i njihovu majicu) , prikupljanjem, oblačenjem, zvonjavom mrzovoljnih poštara koji donose na kućna vrata tristotridesetu majicu i mole me kad će više ta strka proći... Drago mi je što sam ostvarila projekt "365 Majica", što je sve išlo po planu, ali drago mi je znati da je, definitivno, vrijeme i za nešto novo.
  Razgovarala: Ivana Pavelić Mirošević

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

   

   


  ©opyright 2003. Algoritam d.o.o., Harambašićeva 19, 10000 Zagreb, Hrvatska tel: +385 1 2359 333, fax: +385 1 2335 956, e-mail: info@algoritam.hr