Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
„Goldfinch“ osvojio Pulitzera
Prijestolje na koje svi žele (za)sjesti
Nova kritika knjige Rat slikama Sandre Vitaljić i intervju s autoricom
Gdje je Osmi povjerenik?
Rat slikama Sandre Vitaljić u emisiji Trikultura
Tišina: snimanje u tijeku!
„Sedam strahova“ dobiva panegirike i u svijetu
Kutija slova, emisija o književnosti
Slike i lažu više od 1000 riječi
Začitavanje: Anotirani Hobit
Atkinskon dobila Costu
Želimir Periš: Mučenice
Hrvatska proza u 2013.
Predrag Lucić dobitnik nagrade Kočićevo pero za 2013.
In memoriam: Zlatko Crnković
Strahimir Primorac: Prividi ljubavi i slobode
Kritiku knjige „Dezerter“ Dinka Telećana
Intervju sa Želimirom Perišem

 

Ujedinjeni u tuzi
Novi roman autora romana "Kako utješiti udovca" topla je ljudska priča o jednoj "ludoj" obitelji koju ćemo uskoro gledati i na velikom ekranu…
Novu bestseler seriju romana…
… o Sookie Stackhouse, čije "pustolovine" u nagrađivanoj TV seriji mogu pratiti i naši gledatelji, uskoro ćete čitati i na hrvatskom!

 

Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
1. Kako si se odlučila za naslov knjige?

Slovo Z me posebno zaintrigiralo tijekom pisanja knjige, ne pitajte zašto. Samo tako. Tako je nastao i Rejnin poklič ZumZum. A onda je i neka vrst skraćenice za Zemlju djece u mojoj glavi zazvučala baš kao Zeda. I tako osta Zeda, i baš mi se sviđa.
Intervju: Tea Tulić – dobitnica nagrade Prozak za 2010. godinu
Prva prozna knjiga Tee Tulić Kosa posvuda donosi istodobno potresnu i luckastu priču o tri generacije žena jedne obitelji u trenu kada srednja, majka, oboli od raka...
Intervju s autorom knjige ''Povezani''
Algoritam u cijelosti prenosi intervju s autorom knjige Povezani, objavljen na T-portalu.
Razgovor: Nada Gašić
Zbilja je uvijek fascinantnija i strašnija od literature

 

''Američki bogovi'' na malom ekranu
HBO se s posljednjim TV projektom potpuno posvećuje književnoj sferi – nakon "Igre prijestolja" i knjiga Sloane Crosley, Michaela Chabona i Chada Harbacha, najavljeno je novo veliko ime koje će se naći na malom ekranu…
Novo ruho klasika
U hrvatska kina stigla je "Zvijer", film snimljen prema istoimenom književnom hitu, romantična priča o mladiću koji je zbog svoje zloće pretvoren u ružnu zvijer, a kletve ga može osloboditi samo poljubac prave ljubavi…
Tajni život kućnih pomoćnica-opširno
Sredinom kolovoza u kinima diljem Sjedinjenih Država trebao bi se početi prikazivati film "The Help", nastao prema hit romanu "Sluškinje" Kathryn Stockett…
Oskarovac će raditi na ''Praskozorju''
Summit Enertainment angažirao je Billa Condona kao režisera završnog dijela sage Sumrak, "Praskozorja"…

 

Bogovi današnjice su hedonizam, bogatstvo i slava
Prenosimo u cijelosti tekst T portala, inspiriran knjigom "Carstvo opsjena", koja će se naći u prodaji za Interliber u izdanju Algoritma.
Kriza konačno stigla u Hrvatsku
… i to u obliku najnovijeg romana autorskog dvojca kojeg čine Marko Mihalinec i Velimir Grgić…
Razgovor s Majom Sačer
Na tportalu objavljen je intervju s Majom Sačer, mladom autoricom koja je prošle godine objavila svoju prvu zbirku priča intrigantna naslova "Božji grijesi"…

 

Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jasnom Horvat, autoricom novog romana Alikvot: Dijeljenje bez ostatka
Razgovor s Jelenom Radan
1. Kako si se odlučila za naslov knjige?

Slovo Z me posebno zaintrigiralo tijekom pisanja knjige, ne pitajte zašto. Samo tako. Tako je nastao i Rejnin poklič ZumZum. A onda je i neka vrst skraćenice za Zemlju djece u mojoj glavi zazvučala baš kao Zeda. I tako osta Zeda, i baš mi se sviđa.
Dexter: Serijski ubojica serijskih ubojica
Dextera, stotinu i prvu knjigu u najboljem nizu krimića u Hrvatskoj, NAJbiblioteci, zajedničkom projektu Algoritma i Jutarnjeg lista, čitajte po cijeni od samo 19,90 kuna.
7, 11, 13, 17, 19, 23, 29……
Za roman "Samoća primarnih brojeva" Giordano je dobio najugledniju talijansku književnu nagradu – Strega…
David McWilliams u Hrvatskoj
Jedan od najpoznatijih irskih novinara i autor knjige "Papina djeca" početkom listopada dolazi u Hrvatsku…
Romani o kojima ćete postati ovisni!
Dobrodošli na Upper East Side New Yorka, gdje moji prijatelji i ja živimo, zabavljamo se i spavamo – katkad jedni s drugima…
Najstrašniji autor na svijetu
R. L. Stine, najpopularniji američki pisac za mlade, autor više od stotinu naslova u žanru trilera i horrora, sam tvrdi kako ima najbolji posao na svijetu.

 

 

 • 2017 >
 • 2016 >
 • 2015 >
 • 2014 >
 • 2013 >
 • 2012 >
 • 2011 >
 • 2010 >
 • 2009 >
 • 2008 >
 • 2007 >
 • 2006 >
 •  

  Pišite nam na:
  predlist@algoritam.hr

   

            utorak,   21. studenog 2017   broj: 4069   godina: 12   Uređuje: Ivana Pavelić


  U rupi u zemlji živio je hobit: tim već skoro legendarnim riječima počinje Hobit J.R.R. Tolkiena. U ovo blagdansko doba godine kada kina bombardiraju holivudski blockbusteri, među njima se našao i nastavak istoimenog filma, to jest drugi dio trilogije koji je režirao sad već pravi ekspert za ekranizaciju Tolkienovih knjiga Peter Jackson. Kao i uvijek kako to obično biva kad se na filmsko platno prenese knjiga, povele su se rasprave oko toga koliko je film vjeran knjizi, jesu li priči potrebni u potpunosti izmišljeni likovi poput vilenjakinje Tauriel i kako se uopće od relativno tanašne knjige za djecu došlo do filmske trilogije čiji svaki nastavak traje po tri sata. Razloga za strah da ćete ostati neupućeni ili bez argumenata sada više nema. Naime, nakladnička kuća Algoritam je taman uoči izlaska drugog filma izdala Anotiranog Hobita autora Douglasa A. Andersona, u povodu dva desetljeća hrvatskog prijevoda Hobita Zlatka Crnkovića.

  Za klasične anotirane naslove moglo bi se reći da ne izlaze tako često na hrvatskom tržištu, no takve su literarne poslastice vani zapravo prilično uobičajene. Tako svaki hard core fan Alise u zemlji čudesa, Petra Pana, Lolite, Drakule, Bajki braće Grimm ili Hansa Christiana Andersena može svoju kućnu biblioteku obogatiti tim vrijednim izdanjima popraćenim bilješkama o nastanku djela, ilustracijama ili bilo kojem drugom kuriozitetu vezanom za knjigu. Ono što svakako treba napomenuti je da je Algoritmov Anotirani Hobit već drugo, dorađeno izdanje, što ne čudi kad saznate da je prvo izdanje objavljeno u rujnu 1988. U tih četrnaest godina objavljena su javnosti dotad mnoga nepoznata Tolkienova djela, a uvećala se i sekundarna građa o Tolkienu u vidu prave poplave članaka i knjiga.

  Središnje mjesto ovog dorađenog izdanja Anderson daje, kao i u ranijem izdanju, stavovima samog Tolkiena o vlastitim radovima, a njegove se bilješke otud šire prema bibliografskom i povijesnom kontekstu. Tu su i informacije o Tolkienovu životu, suradnicima, prijateljima i obitelji te, dakako, književnim interesima i drugim radovima. U potpunosti nova sastavnica je Pohod na Erebor, Tolkienovo prepričavanje Hobita koje je prvotno trebalo biti dio Gospodara prstenova, ali je izostavljeno zbog uštede na prostoru, a nov je i odjeljak Izabrane kritike na Hobita. Uz Andersonove bilješke nalazi se i više od 150 ilustracija koje tumače Hobita kroz razne jezike i kulture u kojima se prvi put upoznalo i zavoljelo Međuzemlje, te su također uvršteni Tolkienovi izvorni crteži, zemljovidi i slike u boji što ovu knjigu čini najluksuznijim izdanjem na svijetu.

  Anotirani Hobit ne pokazuje samo Tolkienove spisateljske postupke kroz razne verzije Hobita koje je dorađivao s vremenom, već i podrobno objašnjava kako su njegovi interesi i druga književna djela utjecala na oblikovanje Međuzemlja. Tako primjerice možemo pročitati kako se lik Goluma morao preraditi da bi odgovarao pravoj naravi Prstena, ili možemo doznati Gandalfovo objašnjenje razloga za slanje Bilba Bagginsa na pohod s patuljcima, pa čak i porijeklo riječi 'hobit' i inspiracije za prvu rečenicu knjige s kojom je počeo i ovaj tekst.

  Iz svega toga možda se čini kako je Anotirani Hobit nešto što bi zanimalo prvenstveno one najzagriženije Tolkienove obožavatelje, ekipu geekova iz Teorije velikog praska i njima slične akademski orijentirane građane, no i nije baš tako. Iako je Hobit nastao kao dječja priča za laku noć, on otkriva slojeve možda još čarobnije nego što je on sam. To su izvori poput moćnih nordijskih saga i epova, Edde, Beowulfa, srednjovjekovne poeme Sir Gawain i Zeleni Vitez, te literature za djecu kao što je slabije poznata Čudesna zemlja snergova Edwarda Wyke-Smitha i još uvijek popularan primjer klasično engleskog Vjetra u vrbama Kennetha Grahamea iz 1908.

  Stoga se može reći kako ovo bilješkama dopunjeno izdanje Hobita uistinu ispunjava zadatak najvažniji za jednu knjigu, a to je širenje čitalačkih horizonata uz knjigu uz koju su odrasli mnogi i koji sada imaju priliku iznova proživjeti jedno veoma slično, ali ipak novo i obogaćeno iskustvo.

  Izvor: booksa.hr
  Autor: Katarina Brbora

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

   

   


  ©opyright 2003. Algoritam d.o.o., Harambašićeva 19, 10000 Zagreb, Hrvatska tel: +385 1 2359 333, fax: +385 1 2335 956, e-mail: info@algoritam.hr