Poker game

Poker game

Što je poker i kako izgleda jedan poker game?

Poker je kartaška igra koja je popularna u cijelom svijetu, a svoje začetke imala je u SAD-u. Igra je bazirana ne samo na bacanju karata već i na pravim, novčanim ulozima. Poker bez uloga gubi smisao, a strategija se gradi ovisno o tome koliko netko igra pasivno ili riskantno. Jedan poker game može trajati sat vremena, a može i nekoliko sati. Igra se u svakom trenu može obustaviti, najbolje nakon jedne runde, a to rade igrači u dogovoru. Da biste pobijedili u pokeru, potrebno je skupiti najbolju kombinaciju karata na stolu i u rukama (Texas Holdem). Neke kombinacije su jače od drugih, no o njima malo kasnije. Kod postavljanja pokera potrebni su žetoni, špil karata (od 52 karte, bez džokera) i potencijalno osoba koja dijeli karte. Jedan poker game podijeljen je u više faza, a naizmjenično se redaju ulozi i okretanje karata. Runda je gotova nakon što se obave zadnji ulozi koji se događaju nakon pete okrenute karte (river).

Poker game – kako funkcioniraju bindovi i ulozi?

Pravila pokera nalažu da se prije početka igre moraju izdvojiti odmah small blind i big blind. To su osnovni ulozi koji idu u glavni “pot” i igrači ih moraju dati bez obzira na to hoće li igrati tu rundu ili ne (fold). Small blind je upola manji u vrijednosti od big blinda, a vrijednost big blinda je isto tako i vrijednost minimalnog uloga. Svaku novu rundu drugi igrači daju small i big blind. Poker game nema smisla bez uloga: kada podijelimo karte i uložimo small i big blind, kreće prva faza uloga u kojoj igrači, nakon što prosude što mogu s kartama koje su im dodijeljene, ulažu vrijednost big blinda (follow), podižu vrijednost uloga (raise) ili odustaju od runde (fold). Nakon što se svi nađu na istoj razini, okreću se tri karte (flop) i tada igrači počinju kombinirati svoje karte u rukama s kartama na stolu. Poker game također okreće i četvrtu kartu (turn), kao i petu nakon novih uloga (river).

Poker game – koje su poker kombinacije?

Nakon što je na stolu 5 karata i igrači su obavili zadnje uloge, karte se pokazuju i pot odnosi onaj igrač koji ima najjaču kombinaciju. Postoje mnoge kombinacije u pokeru koje Vam mogu donijeti pobjedu, no neke su jače nego druge – krenimo redom. Prvo imamo “high card” koji i nije kombinacija u punom smislu riječi, no označava najjaču kartu koju imate kada nitko nema ništa jače. Sljedeći je jedan par (dvije karte istog znaka – dva kralja ili dvije sedmice primjerice). Potom dva para, zatim tris (tri karte istog znaka), straight odnosno skala (5 karata u nizu – primjer: 5 6 7 8 9). Poker game može imati i više skala odjednom, a tada je jača ona s većom vrijednosti. Nakon skale je boja (5 karata iste boje), zatim slijedi full house (tris i jedan par), potom poker (4 karte istog znaka), straight flush (5 karata u nizu, iste boje). Najjača kombinacija je Royal flush (5 karata u nizu, iste boje, ali samo 10, J, Q, K, A). Poker game često ima više kombinacija, pogotovo kada igra puno igrača, a ako netko ima istu kombinaciju, gledaju se preostale karte kako bi se utvrdio pobjednik!