Texas holdem poker

Texas holdem poker

Što je to Texas holdem poker?

Texas holdem poker je najpopularnija varijanta pokera. Svi najveći svjetski poker turniri (uključujući većinu World Series of Poker, World Poker Tour) se igraju u varijanti Texas holdem pokera. Ova vrsta pokera je toliko popularna da određeni broj laika i ne zna da postoje i druge varijante poker igre. Učenje igranja Texas holdem pokera nije teško za većinu ljudi jer su pravila jednostavna. Važno je da prije nego krenete igrati Texas holdem poker naučite sva pravila vezana uz ovu igru. To je važno iz nekoliko razloga, a dva najvažnija razloga su ta što ćete si usvajanjem pravila povećati šanse za pobjedom i istovremeno ćete smanjiti šanse da vas netko prevari dok igrate ovu varijantu pokera. Jednom kada usvojite pravila moći ćete sudjelovati na raznim poker turnirima koji suprotstavljaju poker igrači iz cijelog svijeta. U nastavku ovog teksta navesti će se neka od glavnih pravila koja se vežu uz ovu varijantu pokera.

Texas holdem poker pravila

Cilj svakog igrača Texas holdem pokera je napraviti najbolju kombinaciju od pet karata na temelju podijeljenih karata. U Texas holdem poker igri, svakom igraču se dijele dvije karte koje samo on vidi, dok se na stol postavlja pet karata. Te karte su zajedničke i svi igrači za stolom ih mogu koristiti za formiranje različitih kombinacija. Tih pet karata se dijele u tri faze. Prve tri dodatne karte se nazivaju “flop”. Nakon njih slijedi tzv. “turn” karta. Zadnja karta označava početak konačnih odluka u trenutnoj partiji Texas holdem pokera. Igrači čine najbolju kombinaciju od 5 karata oslanjajući se na 7 dostupnih karata ( dvije u rukama i pet zajedničkih karata na stolu). Svaka Texas holdem poker igra se temelji na ulozima koji ovise o dobivenim kartama. Ako igrač ima dobru kombinaciju karti izgledno je da će povećavati svoje uloge. Svaki igrači tijekom poker runde može donijeti nekoliko odluka. Te odluke su: odustajanje, praćenje uloga, povećanje uloga i “check”.

Texas holdem poker djeliteljski žeton

Na početku Texas holdem poker poteza, djelitelj miješa špil od 52 karte. U kasinu ili u poker klubu uživo, djelitelj je educirani zaposlenik, dok u privatnim igrama djelitelji su sami igrači. U poker igrama krupijeom, svaki igrač je “djelitelj karata”. Kako bi se naznačilo tko je fiktivni djelitelj karti, ispred njega se stavlja poseban žeton koji se naziva “Dealer Button”. Žeton tako kruži od igrača do igrača u smjeru kazaljke na satu. Ukratko, on naznačuje poziciju djelitelja dok krupje radi posao umjesto njega. O poziciji djeliteljskog žetona ovise o pozicije obavezni ulozi, tzv. “Blindovi”. Obavezni ulozi se odnose na igrače koji sjede lijevo od djelitelja karti i oni moraju postaviti svoje uloge koji se zovu mali i veliki blind. Onaj kod kojeg se nalazi djeliteljski žeton zadnji govori svoju odluku u svakom koraku jedne runde Texas holdem poker igre. Igrač lijevo od “djelitelja” prvi dobiva dvije karte. Nakon što svaki igrač dobije karte, igra može početi.