Black Jack – što je i kako se igra

Black Jack - što je i kako se igra

Black Jack, popularniji kao ajnc ili 21

Ajnc je možda najpopularnija i najraširenija kartaška igra na sreću, a igra se sa 1 – 8 špilova karata od po 52 karte, ali bez džokera. Naravno, kao i u svim drugim igrama na sreću, prvo morate staviti novčani ulog, a kada svi igrači stave uloge djelitelj počinje dijeliti karte. Black Jack, popularniji kao ajnc ili 21 se doslovno vrti oko tog broja 21, igra je vrlo napeta, djelitelj dijeli svakom igraču dvije karte okrenute licem prema gore, a sebi uzima također dvije karte, s tim da prvu otkriva licem prema gore, a drugu poklapa licem prema dole. Black Jack je igra protiv kuće, odnosno djelitelja, jer je cilj skupiti zbroj bodova na dobivenim kartama što bliže djeliteljevom zbroju, a da vaš zbroj ne pređe 21. Igrači koji znaju brojati karte i služiti se drugim kockarskim trikovima češće pobjeđuju u ovoj uzbudljivoj igri, a pobjeda nosi dobitak 1: 1 (ako ste uložili 10 eura, dobivate 20).

Black Jack, koliko vrijedi koja karta

Da bi igrali opušteno i da bi igra tekla glatko morate znati brzo zbrojiti koliko bodova imate na kartama u ruci. Black Jack, koliko vrijedi koja karta je jako važno, jer ako vam zbroj bodova u ruci prijeđe 21, vi ste izgubili, bez obzira na bodove djeliteljevih karata. Brojčane karte vrijede svoj broj bodova, asevi vrijede 1 ili 11, kako više odgovara igračima, a sve slike (kralj, dama i dečko) vrijede po 10 bodova. Prva teška odluka svakog igrača nakon dobivene prve dvije karte je da li tražiti dodatne karte ili riskirati i hrabro ostati na te dvije karte. Ako ste dobili sitne karte, tražit ćete još, ali oprezno da ne pređete 21. Black Jack ima jasna pravila, ako nakon prve dvije karte udvostručite ulog, što je dopušteno, imate pravo tražiti samo još jednu kartu. Igrači kroz igru pokazuju vještinu, a djeliteljeva igra je strogo zadana prvim dvjema kartama oko kojih se sve vrti.

Black Jack, split ili razdvoj, predaja i osiguranje

Ako ste dobili u prvom dijeljenju dvije karte jednakih bodova možete ih razdvojiti na dvije ruke, sa dvostrukim ulozima, ali imate pravo na samo još po jednu kartu u svaku ruku. Black Jack, split ili razdvoj, predaja i osiguranje, split nije isplativ kockarnici, jer se rezultati u razdvojenim rukama više ne uspoređuju s djeliteljevim kartama, a igraču se zagarantirano vraća polovica njegovog uloga. Razdvoj igrači često zlorabe. Predaja je moguća kada vidite zatraženu kartu ili ako je zatražena karta 10 bodova, a predajom dobivate pola svog uloga. Ako je djeliteljeva okrenuta karta as, igrač može uzeti osiguranje koje obično iznosi pola vašeg uloga. Ako djelitelj ima 21, vi pobjeđujete, a dobitak je 2: 1 u odnosu na vaš ulog. Black Jack može završiti i remijem, ako i igrač i djelitelj imaju 21, ako ga imaju i drugi igrači, njima se vraća početni ulog koji se odmah isplaćuje i igra se nastavlja.