Poker texas holdem

Poker texas holdem

Poker texas holdem pravila

Cilj poker texas holdem igre je korištenje karata u rukama za stvaranje kombinacije sa zajedničkim kartama na stolu kako bi igrač napravio najbolju moguću poker ruku. Kombinacije texas holdem pokera ne razlikuju se od ostalih poker igara kao što je old school western poker s pet karata. U ovoj vrsti poker igre nema ograničenja u iznosu oklada i moguće je da jedan igrač može “blefirati” i natjerati druge da odustanu od oklade ili da povećaju iznos oklade. Na početku poker texas holdem igre, svakom igraču najprije se dodijele dvije karte, koje samo on vidi. Nakon toga slijedi prva runda klađenja. Zatim se dijele tri zajedničke karte okrenute licem prema gore, nakon čega slijedi drugi krug klađenja. Četvrta karta dijeli se na jednaki način kao i prve tri. Konačno, ako su igrači još uvijek aktivni u igri, peta i posljednja zajednička karta se dijeli licem prema gore za posljednju rundu klađenja. Dijeljenje karti se uvijek radi s vrha špila.

Poker texas holdem povijest

Malo se zna o izumu poker texas holdem igre, ali njegov se sadašnji oblik u svakom slučaju pojavio u Teksasu, kolijevci igre, početkom 1900. godine. S obzirom na njegovu rastuću popularnost, Texas holdem poker je uveden u kockarnice Las Vegasa 1963. godine. Varijacije vrlo slične teksaškom holdem pokeru koje poznajemo danas pojavile su se mnogo prije 1900. godine. U 16. stoljeću Nijemci su igrali igru blefa pod nazivom “Pochen”. Zatim tu igru Francuzi modificiraju i nazivaju je “Poque”. Igra je bila jako popularna na brodovima koji su plovili rijekom Mississippi. U 1830-ima, igra se poboljšala i postala je poznata kao poker. Tijekom Američkog građanskog rata dodano je glavno pravilo o izvlačenju karata za poboljšanje nečije ruke. Varijanta Stud Pokera pojavila se otprilike u isto vrijeme, no ubrzo prepušta mjesto poker texas holdem varijanti kao najpopularnijoj varijanti poker igre. Danas se ova varijanta igra u svim kasinima svijeta i dostupna je također na online kasinima.

Poker texas holdem kombinacije karti

U poker texas holdem igri, kombinacije se dobivaju od dvije karte u rukama i pet zajedničkih karata na stolu. Svaki igrač ima na raspolaganju sedam karata za stvaranje kombinacije od maksimalno pet karti. Najslabija kombinacija je “visoka” karta. Zatim slijedi par koji se sastoji od dvije karte istog ranga. Sljedeća kombinacija po jakosti je dvostruki par. Dvostruki par čine dva para različitog ranga. Nakon dva para slijede tri iste karte. Kombinacija koja je jača od tri iste karte je skala. Skala se sastoji od pet karti uzastopnih rangova. Jače od skale je boja. Boja označava kombinaciju pet karti iste boje. Nakon boje slijedi Full koji se sastoji od tri iste karte i jednog para. Sljedeća kombinacija je poker koja označava četiri karte isto ranga. Jače od poker kombinacije je skala u boji koja označava pet karti uzastopnog ranga u istoj boji. Najjača kombinacija u poker texas holdem igri je kraljevska boja koja označava pet karti uzastopnog ranga od dečka do asa u istoj boji.