Texas holdem poker pravila

Texas holdem poker pravila

Texas holdem poker pravila vezana uz ulaganje

Texas holdem poker pravila jasno definiraju sam proces ulaganja tijekom igre. Igrači redom djeluju za poker stolom u smjeru kazaljke na satu. Kada osoba dođe na red, ima sljedeće opcije. Može odigrati okladu, odnosno može učiniti prvu okladu u trenutnoj rundi klađenja (ako prije nas nije napravljena oklada).

Drugo, može se odigrati poziv, tj. izjednačiti se s bilo kojom okladom u trenutnoj rundi klađenja (podrazumijeva okladu koja je već napravljena prije nas). Treće, može odigrati podizanje. Podizanje podrazumijeva povećanje veličine oklade u trenutnoj rundi klađenja (podrazumijeva da je prije nas uložena oklada ili povećanje). Četvrto, može odigrati provjeru. Provjera označava nastavak bez ikakvog ulaganja ili podizanja. To je dopušteno samo ako nema oklade ili povišice prije vaše odluke.

Texas holdem poker pravila također definiraju i pozicije igrača za stolom. Nakon svake ruke pokera pozicije se pomiču oko stola u smjeru kazaljke na satu. Trenutni položaji igrača označeni su položajem gumba djelitelja karti.

Texas holdem poker pravila vezana uz formate igre

Texas holdem poker pravila, osim što definiraju proces ulaganja i pozicije za stolom, definiraju i formate poker igre. Texas holdem poker se može ponuditi u različitim formatima. Strategija se može značajno razlikovati u različitim formatima pa je važno imati jasnu ideju o tome koji format trenutno igramo.

U takozvanom formatu gotovinske igre, igrači su slobodni u bilo kojem trenutku ponovno kupiti žetone ili napustiti stol. U formatu turnira igrači plaćaju ulaznu naknadu, a zatim igraju poker sve dok ili ostane bez žetona ili bude zadnji čovjek za stolom. Format sjedni i idi je vrsta poker turnira koja počinje čim je dosegnut određeni broj sudionika. Različite „strukture klađenja“ također se mogu upotrijebiti u svakom od gore navedenim formatima.

Texas holdem poker najčešće se igra sa strukturom klađenja “Not Limit”, ali se nudi i s drugim različitim strukturama klađenja, pa je dobro znati kako oni funkcioniraju. Struktura bez ograničenja podrazumijeva oklade i povišice bilo koje veličine te mogu biti napravljeni u bilo koje vrijeme. Struktura limit pota označava oklade i povišice koje ne smiju biti veće od veličine trenutnog uloga. Zadnja struktura je fiksni limit koji se odnosi na vrstu klađenja u fiksnim koracima, poznatim kao „mala oklada“ i „velika oklada“. Naučite navedena texas holdem poker pravila vezana uz format igre prije nego se upustite u igranje pokera.

Texas holdem poker pravila vezana za jačinu „ruke“

Jedna od najvažnijih texas holdem poker pravila vezana su za jačinu „ruke“, odnosno kombinaciju karata koju može imati igrač. Najjača kombinacija karata koju može imati igrač u pojedinoj poker igri je royal flush. Kombinacija označava pet karata u uzastopnom redoslijedu (deset, dečko, baba, kralj i as) iste boje.

Druga najjača kombinacija je tzv. poker. Ta kombinacija označava četiri karte jednake vrijednosti. Treća najjača kombinacija je full house i ona označava tri karte jednake vrijednosti plus par. Boja je četvrta kombinacija i podrazumijeva pet karate jednake boje. Skala je peta kombinacija i ona označava pet karate u uzastopnom redoslijedu. Na primjer to može biti 5 ♠ 6 ♣ 7 ♠ 8 ♣ 9 ♠. Šesta kombinacija su dva para, odnosno dva seta od jednog para. Sedma kombinacija je tris, odnosno tri karte jednake vrijednosti.

Najslabija kombinacija je „high card“. Poznavanje navedenih texas holdem poker pravila uvelike će vam olakšati igranje poker igre te će vam povećati šanse za dobitkom.